Onko riesana hiiva?

Yksittäinen hiivatulehdus voi tulla karjaan kuin karjaan, mutta mikä neuvoksi, jos hiivoja alkaa utaretulehdusnäytteissä olla riesaksi asti?

Navettaympäristössä on aina hiivoja. Tulehduksen ne pystyvät aiheuttamaan, jos lehmän vastustuskyky on alentunut tai hiivoja on ympäristössä erityisen suuria määriä.

Hiivojen, kuten muidenkin ympäristöperäisten utaretulehdusten aiheuttajien, määrää lehmän lähiympäristössä voi pienentää huolehtimalla lehmien puhtaudesta. Vedinten ihon kunto on myös tärkeä, sillä sileään ja pehmeään ihoon ei lika tartu.

Tulehduksen oireet vaihtelevat

Hiivatulehdusta on mahdoton tunnistaa oireista. Hiivat voivat aiheuttaa lievää piilevää tulehdusta, jossa ainoana oireena on kohonnut soluluku ja satunnaiset kokkareet tai hiutaleet maidossa. Toisaalta tulehdus voi olla akuutti ja kuumeinen.

Vaikka äkillisen tulehduksen oireet voivat muistuttaa esimerkiksi E. coli-bakteerin aiheuttamaa tulehdusta, on eläimen yleiskunto kuitenkin tyypillisesti parempi. Yksi poikkeus kuitenkin on: jos utaretulehduksen oireet pahenevat antibioottihoidon aikana, aiheuttajana on hyvin todennäköisesti hiiva.

Miten hoitaa?

Antibiootit eivät hiivaan auta, vaan tulehdus voi jopa pahentua. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää neljänneksen tihennetty lypsy ja akuutissa vaiheessa kipulääkitys. Onneksi hiivan aiheuttamat utaretulehdukset paranevat tyypillisesti itsestään muutamassa viikossa.

Muistilista: nämä auttavat jos hiivat ovat riesana karjassasi!

  • paranna lehmien puhtautta lisäämällä kuivitusta
  • poista ympäristöstä johtuvia stressitekijöitä: paranna ilmanvaihtoa, tarkasta parren säädöt ja estä ruuhkat
  • ota pois syötöstä epäilyttävät rehuerät
  • tarkista kuivikkeen laatu
  • tehosta lannanpoistoa
  • huolehdi umpilehmien ja poikimista odottavien olosuhteista
  • tarkasta vetimen päiden kunto
  • arvioi kriittisesti antibioottihoitoja karjassasi ja vähennä hoitojen määrää mahdollisuuksien mukaan

Virpi Kurkela, terveydenhoitoeläinlääkäri, ProAgria Oulu

Lisää tietoa hiivan aiheuttamasta utaretulehduksesta ja sen ehkäisystä löydät kesäkuun Nauta-lehdestä 3/2016!

PS. Tämäkin juttu syntyi lukijan toiveesta. Onko sinulla hyvä juttuidea? Kerro se meille  täällä!