Valmistaudu poikimiseen

Lehmän tulevan lypsykauden tuotokseen vaikuttaa suuresti se, kuinka se selviää poikimisesta ja sitä seuraavasta herumiskaudesta. Poikimiseen kannattaa valmistautua huolella.

Poikimista odottavat eläimet hyötyvät turvallisesta ja stressittömästä ympäristöstä sekä liikunnasta. Parsinavetan umpilehmät hyötyvät paljon omasta pihatto-osastosta tai karsinoista, koska silloin ne eivät liho varastaessaan ruokaa naapureilta ja liikunta tekee hyvää.

Puhdasta, kuivaa ja pehmeää

Poikimaympäristön merkitystä lehmän ja vasikan terveydelle ei voi liikaa korostaa. Eläinten puolustuskyky laskee poikimisen aikoihin, ja siksi vastapoikineet ovat luonnostaan alttiita sairastumaan.

Vasikat taas syntyvät maailmaan vailla taudinaiheuttajilta suojaavia vasta-aineita. Poikimaympäristön tulisi siis olla mahdollisimman tilava, puhdas, kuiva, vedoton ja pehmeä.

Poikimisten valvonta vie aikaa

Poikimakarsinat on suunniteltava niin, että ne ovat helppoja pestä ja kuivittaa. Karsinat on hyvä sijoittaa niin, että eläinten hoito ja tarkkailu on mahdollisimman helppoa ja vaivatonta.

Poikivien lehmien ja hiehojen huolellinen tarkkailu ja hoitaminen sekä ongelmiin puuttuminen ajoissa on tärkeää, mutta usein raskasta. Lisäksi se tapahtuu usein yöllä ja vaatii jaksamista, aikaa ja ammattitaitoa. Siksi siihen kannattaa suoda itselleen kaikki mahdolliset helpotukset, esimerkiksi kamerat ja toimivat tilat.

Tähän tärkeään työhön on myös varattava aikaa ja resursseja. Voisiko ulkoistaa joitakin töitä tai tehdä jotkin asiat toisin, jotta jää enemmän aikaa keskittyä yrityksen kannalta herkässä vaiheessa oleviin eläimiin? Tämä palkitsee sitten myöhemmin.

Ann-Helena Hokkanen, Ell, maatalousyrittäjä

Lisää vinkkejä sujuvaan poikimiseen löydät Nauta-lehdestä 4/12014.