Vapauta itsellesi aikaa!

Yrityskoon kasvaessa ja toiminnan laajentuessa jokainen joutuu miettimään omien rajallisten resurssiensa riittävyyttä. Yksi suurimmista toimintaa ja tilan kehittämistä rajoittavista tekijöistä on aika. Vuorokauteen on annettu vain 24 tuntia ja se pitäisi osata jakaa optimaalisesti niin, että vuorokauden tunneista saadaan tehokkain mahdollinen hyöty irti.

Vapauta itsellesi aikaa -otsakkeen tarkoituksena on laittaa meidät kaikki miettimään, mistä tätä rajallista resurssia voisi itselleen järjestää lisää.

Missä karjanomistajan aika on parhaassa ja tuottavimmassa käytössä. Mitä voidaan ulkoistaa ja mitä ei? Minkä arvon, tuntihinnan, annat omalle työllesi ja millä tuntihinnalla saat ostettua ammattiapua?

Suuren yksikkökoon avuksi

Fabassa on viime vuosina systemaattisesti panostettu kasvavien tilojen palveluiden kehittämiseen ja uudistamiseen. Arjen Auttajien palvelukokonaisuuteen kuuluu muun muassa tilatiimi, kvartaaleittain tehtävä jalostussuunnittelu, tyhjäkausitarkastukset ja poikimisten suunnittelu hedelmällisyyspalvelun avulla sekä siementen ja tarvikkeiden kotiinkuljetus.

Palvelukokonaisuutta on viimeisimpänä täydennetty yksiensiemennyksen mahdollistavilla hoitokalusteilla, ja nyt palvelukonsepti on valmis laajaan lanseeraukseen.

Faban seminologit tekevät vuoden aikana 2 000 – 3 000 siemennystä ja lähes saman verran tiineystarkastuksia, joten kokemusta ja ammattitaitoa kertyy jo vuodessa melkoisesti.

Tasaisesti ja ajallaan poikimisia

Parhaiten itselleen saa vapautettua aikaa ulkoistamalla siemennystyöt Faban tilatiimin seminologeille. Seminologia ei tarvitse muistaa tilata eikä odottaa, sillä tulemme joka päivä tiettynä, sovittuna aikana.

Tilatiimiin kuuluu yleensä myös hedelmällisyysasiantuntija, jonka kanssa voi varmistaa karjan hedelmällisyyteen liittyvät tunnusluvut. HELMI-raportista näkee myös ennusteen tulevista poikimisista kuukausittain. Hedelmällisyysneuvontatyöhön voi kuulua myös aktiivisuuspantojen vaihto tiineeksi todetuilta eläimiltä kiimaan tulossa oleville eläimille.

Poikimavälin pidentyminen maksaa noin 2,5 euroa päivässa. Tasaiset, ympärivuotiset poikimiset turvaavat myös vasikka- ja poikimatilojen optimaalisen käytön sekä tasaisen täyttöasteen robotilla ja lypsyasemalla. Isoilla tiloilla näistä pienistä eläinkohtaisista kustannussäästöistä kasvaa äkkiä suuria säästöjä, kun kerroin on iso.

Unohda seminologin odottelu

Kun tilalla saadaan eläimet eroteltua helposti lypsyasemalta tai robotilta erilliseen odotustilaan, suosittelemme kaikille tiloille hoitoparren hankkimista. Hoitoparret on suunniteltu siten, että ne mahdollistavat eläinten siementämisen yksin ilman avustajaa.

Lehmä on eroteltu aamulla väliaikaiselle hoitoalueelle, jossa seminologin on helppo löytää se ja kiinnittää hoitoparteen.

Lypsyasemalta erottelu tehdään aamulla, ja robotilta erottelu kannattaa aktivoida noin 5 tuntia ennen seminologin sovittua tuloaikaa, joka riittää korkean tuotoksen vaiheessa oleville lehmille.

Tämän jälkeen seminologi pystyy hoitamaan siemennykset hoitoparressa yksin, vapauttaen karjanomistajan hännänpitelystä ja seminologin odottelusta tuottavampaan työhön. Seminologikäynti ei enää keskeytä, muuta tai sekoita karjanomistajan päivän suunnitelmia, sillä avustajaa ei enää tarvita.

Parret myydään valmiiksi koottuna, joten ne tarvitsee vain kiinnittää odotustilaan. Hoitoparsiratkaisujen valmistelussa apua saa niihin perehtyneiltä navettaexperteiltä eli FabaNEXT –asiantuntijoilta, sillä parsiratkaisut räätälöidään asiakkaan toiveiden ja navetan rakenteiden mukaisesti.

Noin 1000 euron investoinnilla karjanomistaja vapauttaa itselleen muuhun käyttöön siemennyksiin menevän ajan. Pysyvästi!

*******************************************

FabaKUTSU on aikaa säästävä mobiilisovellus.

Hyvillä ratkaisuilla säästää aikaa

  • Kiimantarkkailussa kannattaa ilman muuta käyttää apuna erilaisia aktiivisuusmittareita, joiden avulla saa tukea tekemilleen kiimahavainnoille. Näitä ovat Heatimen lisäksi muun muassa eri lypsyrobottivalmistajien omat aktiivisuusmittarit.
  • Prosessit voi tehdä itselleen helpoiksi ja vuorokaudenajasta riippumattomiksi. Esimerkiksi: Heatime hälyttää -> siemennystilaus kännykkään asennetulla FabaKUTSU -appsilla -> eläimen ohjaus odotustilaan, jossa hoitoparsi-> ja tämän jälkeen vapaus! Arjen auttajat hoitavat eläimen tiineeksi.
  • FabaKUTSU on näppärä mobiilisovellus, jolla voi tilata seminologin tekemään siemennyksiä tai tiineystarkastuksia missä vain ja silloin kun on aikaa, tilauspalvelu on auki 24/7. Tilaukseen voi liittää myös käyntiaikatoiveen.

Yksinsiemennys on parressa helppoa ja turvallista.

Katso hoitoaluevideo!

Teksti: Marja Eskelinen, tuoteryhmäjohtaja, Faba
Kuvat: Tuula Myllykoski sekä Pixabay

Juttu on julkaistu huhtikuun Nauta-lehdessä 2/2017.